Kopytka z masłem i cukrem to smak mojego dzieciństwa. :) Pamiętam, jak szalałam na ich punkcie jeszcze w szkole podstawowej, gdy chodziłam na obiady na stołówkę. Zawsze prosiłam o dokładkę, no zawsze! :)
Miło wrócić do tego smaku po latach. Zobaczcie jak zrobić kopytka, to naprawdę proste! :)
Składniki na ok. 30 kopytek:
Miło wrócić do tego smaku po latach. Zobaczcie jak zrobić kopytka, to naprawdę proste! :)
Składniki na ok. 30 kopytek:
- 3 jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 500 gram twarogu półtłustego
Przygotuj 2 miseczki. Oddziel żółtka od białek.
Twaróg ubij z żółtkami. W drugiej misce ubij na sztywną pianę same białka. Dodaj szczyptę soli. Na koniec wlej do pierwszej miski i wymieszaj. Dodaj szklankę mąki i ugnieć ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodaj jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo! Teraz czas, by uformować podłużne wałki i uciąć je na skos tworząc kopytka. Wrzuć je do gotującej się wody i poczekaj aż wypłyną. Gotowe! :)
Cena takiego obiadu to ok. 15 zł.
Komentarze
Prześlij komentarz