Przejdź do głównej zawartości

Słodkie kopytka

Kopytka z masłem i cukrem to smak mojego dzieciństwa. :) Pamiętam, jak szalałam na ich punkcie jeszcze w szkole podstawowej, gdy chodziłam na obiady na stołówkę. Zawsze prosiłam o dokładkę, no zawsze! :)

Miło wrócić do tego smaku po latach. Zobaczcie jak zrobić kopytka, to naprawdę proste! :)

Składniki na ok. 30 kopytek:

  • 3 jajka, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szczypta soli, 
  • 500 gram twarogu półtłustego
Przygotuj 2 miseczki. Oddziel żółtka od białek. 
Twaróg ubij z żółtkami. W drugiej misce ubij na sztywną pianę same białka. Dodaj szczyptę soli. Na koniec wlej do pierwszej miski i wymieszaj. Dodaj szklankę mąki i ugnieć ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodaj jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo! Teraz czas, by uformować podłużne wałki i uciąć je na skos tworząc kopytka. Wrzuć je do gotującej się wody i poczekaj aż wypłyną. Gotowe! :) 

Cena takiego obiadu to ok. 15 zł. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet po parysku

Czasami wystarczy jeden składnik lub ciekawy patent, by dobrze znany obiad zyskał zupełnie nowy smak. Osobiście uwielbiam kotleta schabowego i często przyrządzam go na różne sposoby. Ostatnio postanowiłam jednak zastąpić klasyczną panierkę nieco odmienioną wersją. Jak inaczej przyrządzić kotleta schabowego? Po parysku! :) Wystarczy oprószyć mięso mąką, obtoczyć w jajku i usmażyć na złoto na patelni. Banalnie proste, prawda? Macie jakieś sprawdzone sposoby na klasyczne dania w nowoczesnym wydaniu? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach! Pamiętajcie, że Pysznie i tanio możecie śledzić na Instagramie! :)  www.instagram.com/pysznieitanio

Farfalle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Uwielbiam różnego rodzaju makarony. Farfalle, czyli popularne "kokardki" świetnie komponują się na przykład ze świeżym szpinakiem. Taki obiad do pudełka nie dość, że zdrowy, to jeszcze naprawdę sycący. :)  Przepis na makaron ze szpinakiem (dla 2 osób na 2 dni): 0,5 kg makaronu farfalle (lub innego, dowolnego makaronu),  0,5 kg świeżego szpinaku,  3 ząbki czosnku, serek mascarpone (ja używam marki Tesco za ok. 4,5 zł)  Makaron ugotować i wystudzić. Szpinak umyć, pokroić w mniejsze kawałki, dodać czosnek i usmażyć na patelni na małym gazie. Na koniec odlać trochę wody i soków ze szpinaku z patelni i dodać serek mascarpone. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia serka.  Jeśli chcecie być na bieżąco z tym, co gotuję, zapraszam na mój Instagram:  https://www.instagram.com/pysznieitanio/

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Czasami wystarczy jeden składnik, by urozmaicić dobrze nam znany smak. :) Osobiście uwielbiam fileta z kurczaka i często przyrządzam go na różne sposoby. Dziś proponuję Wam naprawdę pyszną panierkę. Najpierw należy obtoczyć mięso w jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Do takiego obiadu świetnie pasują młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną. Pychota! :)