Przejdź do głównej zawartości

Domowe lody owocowe

Domowe lody mają same zalety. Jedną z nich jest brak jakichkolwiek konserwantów oraz cukru. Ponadto owocowy sorbet doskonale orzeźwia, zwłaszcza w upalne dni. ;-) 



Najpierw musisz zakupić foremki do lodów na patyku. Na allegro jest mnóstwo ogłoszeń. Ja wybrałam najtańsze 6 sztuk- z wysyłką kosztowały 15 zł. 

Przepis na domowe lody: 
  • ćwiartka arbuza, 
  • 5 kiwi, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Arbuza oczyść z pestek, pokrój w drobne kawałki, następnie zblenduj. To samo z kiwi. Owoce włóż do foremek: najpierw arbuz, potem odrobina jogurtu, a na koniec kiwi. Lody włóż do zamrażarki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. ;-) 

Cena za domowe lody arbuzowe z dodatkiem kiwi to ok. 10 zł. To jak, robicie? :) 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet po parysku

Czasami wystarczy jeden składnik lub ciekawy patent, by dobrze znany obiad zyskał zupełnie nowy smak. Osobiście uwielbiam kotleta schabowego i często przyrządzam go na różne sposoby. Ostatnio postanowiłam jednak zastąpić klasyczną panierkę nieco odmienioną wersją. Jak inaczej przyrządzić kotleta schabowego? Po parysku! :) Wystarczy oprószyć mięso mąką, obtoczyć w jajku i usmażyć na złoto na patelni. Banalnie proste, prawda? Macie jakieś sprawdzone sposoby na klasyczne dania w nowoczesnym wydaniu? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach! Pamiętajcie, że Pysznie i tanio możecie śledzić na Instagramie! :)  www.instagram.com/pysznieitanio

Farfalle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Uwielbiam różnego rodzaju makarony. Farfalle, czyli popularne "kokardki" świetnie komponują się na przykład ze świeżym szpinakiem. Taki obiad do pudełka nie dość, że zdrowy, to jeszcze naprawdę sycący. :)  Przepis na makaron ze szpinakiem (dla 2 osób na 2 dni): 0,5 kg makaronu farfalle (lub innego, dowolnego makaronu),  0,5 kg świeżego szpinaku,  3 ząbki czosnku, serek mascarpone (ja używam marki Tesco za ok. 4,5 zł)  Makaron ugotować i wystudzić. Szpinak umyć, pokroić w mniejsze kawałki, dodać czosnek i usmażyć na patelni na małym gazie. Na koniec odlać trochę wody i soków ze szpinaku z patelni i dodać serek mascarpone. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia serka.  Jeśli chcecie być na bieżąco z tym, co gotuję, zapraszam na mój Instagram:  https://www.instagram.com/pysznieitanio/

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Czasami wystarczy jeden składnik, by urozmaicić dobrze nam znany smak. :) Osobiście uwielbiam fileta z kurczaka i często przyrządzam go na różne sposoby. Dziś proponuję Wam naprawdę pyszną panierkę. Najpierw należy obtoczyć mięso w jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Do takiego obiadu świetnie pasują młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną. Pychota! :)