Jeśli szukacie łatwego przepisu na ciastka z czekoladą to lepiej nie mogliście trafić! :) Nie dość, że banalnie prosto je zrobić, to smakują po prostu obłędnie! (nie przesadzam) :)
- 3/4 kostki masła,
- 2 mleczne czekolady,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 szklanki cukru,
- łyżeczka soli
Do cukru wlej rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszaj. Dodaj 2 jajka i przesianą mąkę, następnie wanilię oraz sodę. Na koniec dodaj pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Masę odstaw do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu formuj łyżką ciastka. Przy układaniu ich na blaszce pokrytej papierem do pieczenia zwróć uwagę, by ciastka miały obok siebie sporo miejsca, bo w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość nawet dwukrotnie!
Domowe ciastka z czekoladą należy piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Banalnie proste, dokładnie tak, jak obiecywałam, prawda? :)
Jeśli szukacie więcej inspiracji na tanie desery lub obiady koniecznie dołączcie do grona moich fanów na Instagramie: https://www.instagram.com/pysznieitanio/
Komentarze
Prześlij komentarz