Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Jeśli szukacie łatwego przepisu na ciastka z czekoladą to lepiej nie mogliście trafić! :) Nie dość, że banalnie prosto je zrobić, to smakują po prostu obłędnie! (nie przesadzam) :) 

Przepis na 4 duże blaszki: 
  • 3/4 kostki masła, 
  • 2 mleczne czekolady, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • łyżeczka soli 
Do cukru wlej rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszaj. Dodaj 2 jajka i przesianą mąkę, następnie wanilię oraz sodę. Na koniec dodaj pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Masę odstaw do lodówki na 30 minut. 

Po upływie tego czasu formuj łyżką ciastka. Przy układaniu ich na blaszce pokrytej papierem do pieczenia zwróć uwagę, by ciastka miały obok siebie sporo miejsca, bo w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość nawet dwukrotnie!

Domowe ciastka z czekoladą należy piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 

Banalnie proste, dokładnie tak, jak obiecywałam, prawda? :) 

Jeśli szukacie więcej inspiracji na tanie desery lub obiady koniecznie dołączcie do grona moich fanów na Instagramie: https://www.instagram.com/pysznieitanio/


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet po parysku

Czasami wystarczy jeden składnik lub ciekawy patent, by dobrze znany obiad zyskał zupełnie nowy smak. Osobiście uwielbiam kotleta schabowego i często przyrządzam go na różne sposoby. Ostatnio postanowiłam jednak zastąpić klasyczną panierkę nieco odmienioną wersją. Jak inaczej przyrządzić kotleta schabowego? Po parysku! :) Wystarczy oprószyć mięso mąką, obtoczyć w jajku i usmażyć na złoto na patelni. Banalnie proste, prawda? Macie jakieś sprawdzone sposoby na klasyczne dania w nowoczesnym wydaniu? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach! Pamiętajcie, że Pysznie i tanio możecie śledzić na Instagramie! :)  www.instagram.com/pysznieitanio

Farfalle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Uwielbiam różnego rodzaju makarony. Farfalle, czyli popularne "kokardki" świetnie komponują się na przykład ze świeżym szpinakiem. Taki obiad do pudełka nie dość, że zdrowy, to jeszcze naprawdę sycący. :)  Przepis na makaron ze szpinakiem (dla 2 osób na 2 dni): 0,5 kg makaronu farfalle (lub innego, dowolnego makaronu),  0,5 kg świeżego szpinaku,  3 ząbki czosnku, serek mascarpone (ja używam marki Tesco za ok. 4,5 zł)  Makaron ugotować i wystudzić. Szpinak umyć, pokroić w mniejsze kawałki, dodać czosnek i usmażyć na patelni na małym gazie. Na koniec odlać trochę wody i soków ze szpinaku z patelni i dodać serek mascarpone. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia serka.  Jeśli chcecie być na bieżąco z tym, co gotuję, zapraszam na mój Instagram:  https://www.instagram.com/pysznieitanio/

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Czasami wystarczy jeden składnik, by urozmaicić dobrze nam znany smak. :) Osobiście uwielbiam fileta z kurczaka i często przyrządzam go na różne sposoby. Dziś proponuję Wam naprawdę pyszną panierkę. Najpierw należy obtoczyć mięso w jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Do takiego obiadu świetnie pasują młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną. Pychota! :)