Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki mielone z ryżem i szpinakiem

Zakochacie się w tym smaku! Kotleciki mielone z dodatkiem ryżu i szpinaku są obłędne! :) Uwielbiam tego typu dania, bo dają nam nieograniczone możliwości. Na moim blogu na pewno zobaczycie jeszcze wiele obiadów z kotlecikami w roli głównej. Tymczasem zapraszam do spróbowania przepisu na mielone z ryżem i szpinakiem. :) 

Przepis dla 2 osób na 2 dni:
  • pół kilo mięsa mielonego, 
  • 300 gram szpinaku, 
  • woreczek ryżu, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku, 
  • jajko,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku. 
Mięso usmaż, dodaj posiekaną, zeszkloną wcześniej na złoto cebulkę oraz czosnek. Następnie dodaj łyżkę koncentratu. Składniki odstaw do ostudzenia. W tym czasie usmaż szpinak i zagotuj woreczek ryżu. 

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj jajko i przyprawy. Formuj kotleciki, a następnie usmaż je na patelni lub piecz w piekarniku.

Cena takiego obiadu do pudełka to ok. 18 zł. Jak na 2 dni dla 2 osób to chyba nie tak dużo, prawda? :) 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet po parysku

Czasami wystarczy jeden składnik lub ciekawy patent, by dobrze znany obiad zyskał zupełnie nowy smak. Osobiście uwielbiam kotleta schabowego i często przyrządzam go na różne sposoby. Ostatnio postanowiłam jednak zastąpić klasyczną panierkę nieco odmienioną wersją. Jak inaczej przyrządzić kotleta schabowego? Po parysku! :) Wystarczy oprószyć mięso mąką, obtoczyć w jajku i usmażyć na złoto na patelni. Banalnie proste, prawda? Macie jakieś sprawdzone sposoby na klasyczne dania w nowoczesnym wydaniu? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach! Pamiętajcie, że Pysznie i tanio możecie śledzić na Instagramie! :)  www.instagram.com/pysznieitanio

Farfalle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Uwielbiam różnego rodzaju makarony. Farfalle, czyli popularne "kokardki" świetnie komponują się na przykład ze świeżym szpinakiem. Taki obiad do pudełka nie dość, że zdrowy, to jeszcze naprawdę sycący. :)  Przepis na makaron ze szpinakiem (dla 2 osób na 2 dni): 0,5 kg makaronu farfalle (lub innego, dowolnego makaronu),  0,5 kg świeżego szpinaku,  3 ząbki czosnku, serek mascarpone (ja używam marki Tesco za ok. 4,5 zł)  Makaron ugotować i wystudzić. Szpinak umyć, pokroić w mniejsze kawałki, dodać czosnek i usmażyć na patelni na małym gazie. Na koniec odlać trochę wody i soków ze szpinaku z patelni i dodać serek mascarpone. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia serka.  Jeśli chcecie być na bieżąco z tym, co gotuję, zapraszam na mój Instagram:  https://www.instagram.com/pysznieitanio/

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Czasami wystarczy jeden składnik, by urozmaicić dobrze nam znany smak. :) Osobiście uwielbiam fileta z kurczaka i często przyrządzam go na różne sposoby. Dziś proponuję Wam naprawdę pyszną panierkę. Najpierw należy obtoczyć mięso w jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Do takiego obiadu świetnie pasują młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną. Pychota! :)